knjizara.com
Finansijska tržišta
rizik, neizvesnost i uslovna stabilnost

Ognjen Radonjić (autor)

Finansijska tržišta
770 din
U korpu

Knjiga koja otvara raspravu o filozofiji finansijskih tržišta na srpskom jeziku, na originalan način evaluira dosadašnju vladajuću finansijsku paradigmu, na osnovu novog čitanja Džona Mejnarda Kejnza nudi niz novih odgovora na kontroverze i eskalaciju problema u funkcionisanju globalnog finansijskog sistema.

Knjiga Ognjena Radonjića, pisana na srpskom, predstavlja osveženje i novost u literaturi ekonomske misli kod nas, jer otvara raspravu o filozofiji finansijskih tržišta. U njoj se

na originalan način evaluira dosadašnja vladajuća finansijska paradigma i, na osnovu novog čitanja Džona Mejnarda Kejnza, nudi niz novih odgovora na kontroverze i eskalaciju problema u funkcionisanju globalnog finansijskog sistema. Stoga je sa zadovoljstvom preporučujem, kako profesionalcima, tako i ostalim čitaocima zainteresovanim za ovu tematiku.
Profesor Miodrag Zec

Ognjen Radonjić se, u svojoj knjizi, prvo vraća na korak koji se gotovo redovno preskače u akademskom obrazovanju ekonomista, tako što definiše nužne uslove za dokazivanje iskaza da su finansijska tržišta efikasna i da teže ravnoteži. On, nadalje, nepristrasno analizira skup ortodoksnih aksioma, pretpostavki i hipoteza koje predstavljaju pogrešnu interpretaciju stvarnosti, što, u konačnom ishodu, rezultira pogrešnom teorijom funkcionisanja finansijskih tržišta. Na osnovu svog razumevanja briljantnog, ali često pogrešno interpretiranog Kejnza, autor ističe da su finansijska tržišta samo uslovno stabilna i da su im krize inherentne. Ovaj ishod ima još jednu važnu konsekvencu: bez razumevanja prirode finansijskih tržišta nije moguće na pravi način razumeti suštinsku prirodu kapitalizma. Knjiga je korisna studentima i profesorima društvenih nauka, profesionalcima, ali i svima onima koji su zainteresovani za svoju budućnost.
Profesor Boško Živković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Finansijsko tržište , Berza , Tržište novca , Vrednosni papiri
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Službeni glasnik; 2009; latinica; 23 cm; 256 str.; 978-86-519-0111-2;