knjizara.com
Energokinetički gambit

Ivan Điković (autor)

Energokinetički gambit
654 din
Stara cena: 770 din
U korpu

nergokinetički gambit je naučno-fantastična imaginacija društva i sveta u 2089. godini koja se pred očima čitaoca pretvara u antiutopiju sa apokaliptičnim završetkom.

Koristeći umereno elemente strave, avanture i akcije, autor rasvetljava ulogu misterioznih vanzemaljskih manifestacija u nuklearnim incidentima koji su pratili „Projekat Menhnetn”, i nesreće u Černobilju i Fukušimi. Posebna zanimljivost je razotkrivanje važne uloge jugoslovenske nauke u opažanju „entiteta” odgovornih za brojne atomske katastrofe na Zemlji.

Kolaž dramskih

i kvazi-dokumentarnih zapisa uvodi čitaoca u događaje koji glavne junake, programerku Ninu i inženjera Jovana, vode u avanturu tokom koje će da proputuju tri kontinenta, upoznaju ekscentrične likove i sukobe se sa opasnim neprijateljima u borbi za život celog čovečanstva.

U nekoliko paralelnih zapleta, sudaraju se ljudska etika i želja za opstankom u borbi protiv pohlepe, korupcije i žudnje za večnim životom a u središtu svih događaja su misteriozni vanzemaljski entiteti i njihovi apokaliptični planovi. Taj dijalistički sukob ljudske, veštačke i vanzemaljske inteligencije, dovodi antutopiju do neumitnog kraha postavljajući čitaocu dva pitanja:

Da li je čovek zaista sposoban da uništi svet i kako izgleda granica koju mašina mora da pređe da bi postala biće?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 220 str.; 978-86-515-1971-3;