knjizara.com
Dvor kneza Aleksandra Karađorđevića 1842-1858

Nebojša Jovanović (autor)

Dvor kneza Aleksandra Karađorđevića 1842-1858
rasprodato

Jedinstvena istorijska studija o prvom srpskom dvoru u stilu evropskih dvorova iz sredine XIX veka. Na dvoru kneza Aleksandra Karađorđevića, kuće Stojana Simića koju je država ustupila knezu „na korišćenje“, po prvi put je u Kneževini Srbiji uveden dvorski protokol i zavladao ambijent jedne emancipovane vladarske kuće, sa prijemima, poselima, koncertima i običajima karakterističnim za evropske dvorove.
Autor na uverljiv način oživljava karakter dvorskog života, opisuje modu, običaje, ishranu i enterijer u novoj prestonici Beogradu koji u to vreme broji jedva 15.000 stanovnika, te d

očarava društveni život umetničke i političke, strane i domaće elite u domu Aleksandra Karađorđevića, kao i unutrašnji i spoljašnji izgled prvog srpskog dvora. Likove vladajuće i suparničke dinastije, zatim porodice Nenadović, viđenih srpskih umetnika, političara i crkvenih velikodostojnika, kao i stranih diplomata ili emisara u Srbiji onoga vremena, opisane u ovoj knjizi bez ulepšavanja, prati i probran likovni materijal – ulja na platnu, litografije i skice aktera ove istorijske pozornice pod kičicom poznatih domaćih i stranih slikara.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Karađorđevići , Srbija , Istorija Srbije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 416 str.; 978-86-521-0526-7;