knjizara.com
Da li su ljudska prava zapadni izum?

Hans Joas (autor)

Da li su ljudska prava zapadni izum?
586 din
Stara cena: 690 din
U korpu

Zašto su ropstvo, mučenja, kolonijalizam, tako dugo tolerisani i opravdavani u evropskoj istoriji, političkoj misli, pa čak i u teologiji? Iako su se uvek mogli čuti sporadični glasovi otpora svim tim vidovima nepravdi, oni su bivali vrlo brzo nadjačani i sve do nedavno nisu imali nikakvog uticaja. Prema Hansu Joasu, nemačkom sociologu i predavaču na Teološkom fakultetu Univerziteta Humbolt u Berlinu, za to nema nikakvog opravdanja i zapadna kultura, kada su u pitanju poštovanja ljudskih prava i dostojanstvo ličnosti, nema razloga za trijumfalizam. Zaštita lju

dskih prava u zapadnim zemljama je sasvim mlado dostignuće, do kog se nije stiglo prema nekakvom nužnom teleološkom obrascu. Mučenje kao metod, istina je, zvanično je ukinuto još u 19. veku u većini zapadnih zemalja, ali to nije važilo za američke robove ili za podanike u francuskim i engleskim kolonijima, koji su bili izlagani brutalnom mučenju i raznoraznim nehumanim postupcima i 50-ih godina 20. veka, a jasno je da ga je bilo u Gvantanamu i da se ono i u naše vreme često opravdavalo.
U ovom kratkom radu koji obiluje dragocenim podacima o istoriji robovlasništva i borbi za pravnu zaštitu ljudskih prava, Hans Joas podseća da se vera u univerzalno dostojanstvo čoveka ne javlja samo na Zapadu, da je proces „sakralizovanja ličnosti“ i dalje nesiguran i loman, i da kada su u pitanju ljudska prava i njihova istorija u Evropi i Americi postoje gruba pojednostavljivanja, s ciljem da se tvrdi kulturna superiornost i obeshrabri samokritika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljudska prava
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Karpos; 2018; Broširani povez; latinica; 20 cm; 52 str.; 978-86-6435-099-0;