Conversation with Goya, Bridges, Signs by the Roadside

Ivo Andrić (autor)

Conversation with Goya, Bridges, Signs by the Roadside

616 din

Stara cena: 770 din

U korpu

Dvojezično izdanje, na srpskom i engleskom, tri dela našeg proslavljenog nobelovca, Ive Andrića u izvrsnom prevodu Silvije Hoksvort.
Delo Razgovor s Gojom (1936) predstavlja zamišljen dijalog sa velikim umetnikom i jednim od najznačajnijih predstavnika španskog i evropskog slikarstva. Andrić nam otkriva svoje kompleksno shvatanje umetnosti, govoreći o njenoj božanskoj, dvostrukoj prirodi, demonskom poreklu i prosvetiteljskoj luči koja samo odabrane osvetljava iznutra a zatim oni to svetlo prenose običnim ljudima. To je poziv koji donosi mnoga zadovoljstva i mnoga stradanja, teret koji je u isto vreme proklestvo i blagoslov.


U Mostvima Andrić piše o najznačajnijem simbolu i metafori u svom celokupnom delu. Mostovi su otelovljenje vremena i trajanja, sile i snage, žrtve i njene nepokolebljivosti. Oni ne povezuju samo obale, već i epohe, ljude, žive i mrtve, narode, države. Oni predstavljaju jednu od najukorenjenijih težnji u čoveku, da pređe na drugu obalu, koja mostom postaje cilj i smisao, i tako uvede red u naše postojanje. Tom težnjom čovek prevladava smrt, makar i simbolično, te razbuktava plamen nade bez kojeg se ljudska egzistencija pretvara u puko vegetiranje, jer, kako kaže sam Andrić, „...sva je naša nada s one strane”.
Znakovi pored puta, posthumno objavljeni, predstavljaju jedan od vrhunaca srpske meditativne proze. Ovde je uvršten izbor najinteresantnijih delova koji nam je priredila Silvija Hoksvort. U pitanju je duhovni dnevnik velikog pisca koji je godinama vodio bez velikih pretenzija da od toga napiše veliku knjigu, ali je na kraju svakako to i učinio. Upravo ta nepretencioznost kojom Andrić tretira duboka metafizička i egzistencijalna pitanja i dileme pridobija čitaoca i uvlači ga u taj magični svet znakova-krajputaša na kojima tražimo svoje unutrašnje smerove.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 2014; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 198 str.; 978-86-7346-953-9;