knjizara.com
Badem

Pjong Son Von (autor)

Badem
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Ukratko, ovo je priča o čudovištu koje susrec´e drugo čudovište. Jedno od čudovišta sam ja.

Junđe je rođen sa moždanim stanjem zvanim aleksitimija koje predstavlja nemogućnost da se raspoznaju sopstvena i tuđa emocionalna stanja. On nema prijatelje — dva neurona u obliku badema koja se nalaze duboko u njegovom mozgu su se pobrinula za to — ali njegove majka i baka nisu uznemirene njegovim stanjem. Njihov dom iznad mamine knjižare ukrašen je raznobojnim porukama koje ga podsec´aju kada da se nasmeje, kada da kaže „hvala“. Junđe odrasta zadovoljan, čak i srec´an, sa svojom malom porodicom u ovom tihom, mirnom prostoru.

Međutim, na Badnje

veče — Junđeov šesnaesti rođendan — sve se menja. Šokantan čin nasumičnog nasilja razdrmava njegov svet, ostavljajuc´i Junđea potpuno samog. Tražeći način da se izbori sa gubitkom, Junđe se povlači u izolaciju, sve dok problematični tinejdžer Gon ne stigne u njegovu školu i počne da ga maltretira.

Pa ipak, mučitelj i žrtva otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili. Gon je zbunjen Junđeovom ravnodušnom smirenošc´u, dok Junđe misli da bi, ako bolje upozna temperamentnog Gona, mogao naučiti kako da doživi prava osec´anja. Privučeni radoznalošc´u, njih dvojca sklapaju iznenađujuc´e prijateljstvo. Kako Junđe počinje da otvara svoj život za nove ljude, uključujuc´i i devojku, nešto se u njemu polako menja. A kada se Gon iznenada nađe u životnoj opasnosti, Junđe je taj koji c´e izac´i iz svoje zone komfora, kako bi mu pomogao.


Trijumfalna priči o tome kako ljubav, prijateljstvo i upornost mogu zauvek da promene život.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Za tinejdžere
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 233 str.; 978-86-6457-472-3;