knjizara.com
Vrabac i mačak

Radomir Putniković (autor)

Vrabac i mačak
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Nova zbirka basni Radomira Putnikovića
Umetnička vrednost Putnikovićevih basni, između ostalog, leži i u odlikama njegovog stila. One nose izvesnu dozu mirnoće i otmenosti. U njima nema suvišnih reči. Njegov stil traži da rečima bude tesno a mislima široko. Ipak, ima lepih, kratkih opisa i iznijansirane karakterizacije likova koji ovo štivo ne svode samo na pouku. Melodičan, čist književni jezik doprinosi njegovom kvalitetu. Zbog velike pa

žnje i minucioznosti kojom pristupa stvaranju basne, i činjenice da je gotovo ceo svoj književni opus posvetio ovoj književnoj formi, Putnikovića s punim pravom možemo smatra ti najznačajnijim našim savremenim piscem basne, koji spada u prvi red srpskih basno pisaca uopšte.
Gordana Maletić

Među svetskim basnopiscima od Ezopa do naših dana, čije su pojedine samo uprošćene basne preuzimane i nuđene deci, više kao primer za književnu formu, Putniković je u nekoliko bogato ilustrovanih zbirki bio dosledan pišući svoje priče o životinjama isključivo za decu. One su veliko radovanje dece prirodnom životu koji oličavaju životinje i biljke.
Te zbirke u prevodima sa istom lepotom, donele su radost mnogoj deci sveta, pa i deci piščevog izvornog srpskog jezika, naročito u dvojezičnim srpsko-engleskim izdanjima. Pišući za decu, Putniković je stekao svoje mesto u savremenoj engleskoj i srpskoj književnosti namenjenoj deci. Ta mesta čekaju svoje ocenjivače i istoričare književnosti da ih potvrde.
Milovan Vitezović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Basne
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 86 str.; 978-86-515-2142-6;