knjizara.com
Svako obećanje

Andrea Bajani (autor)

Svako obećanje
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Svake večeri, Pjetro u iščekivanju stavlja uvo na Sarin stomak, da čuje da li nešto raste unutra. Njegova nada se pretvara u očaj svaki put kada shvati da Sara nije trudna. Jednoga dana, ona nestaje. Sve što ostavlja za sobom jeste poruka u kojoj piše: Zvala je tvoja majka, Mario je mrtav. Ko je Mario?
Ako je, kako piše Tolstoj, svaka nesrec´na porodica nesrec´na na svoj način, Pjetrova potvrđuje tu definiciju svojim načinom, zasnovanim na neizrečenim tajnama koje se prenose s generacije na generaciju. Mario, Pjetrov

deda, borio se na ruskom frontu i vratio se toliko traumatizovan da više nikada nije mogao da živi normalnim životom, završavajuc´i dane u specijalizovanoj ustanovi i potpuno odvojen od porodice. U život svog unuka vraća se tako što umire, i to istog onog dana kada Pjetrova partnerka Sara odlazi, ostavljajući ga da se nosi s ruševinama njihove veze i sa svim razlozima za njihov brodolom – onim očiglednim, i onim skrivenim.
Putovanje koje sledi, u Rusiju, i unazad, u prošlost, ispunjeno je pričama koje Mario nikada nije ispričao. I upravo tu, između starih fotografija i borbenih mapa, između sadašnjosti i prošlosti, Bajani ukršta tajne svih svojih junaka, žrtava tektonskih potresa istorije.
Tako ovo putovanje, sastavljeno od stvarnosti i sec´anja, postaje nit koja ocrtava smisao romana: povratak u prošlost kako bi se pronašla hrabrost da se krene napred. Istančanim stilom, poetično, ali napeto i jasno, Andrea Bajani u svom romanu pripoveda o odgovornosti i tragediji pamćenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 245 str.; 978-86-6457-493-8;