knjizara.com
Surovi novi svet

Nebojša Katić (autor)

Surovi novi svet
1320 din
U korpu

Surovi novi svet je druga knjiga tekstova koje je Nebojša Katić pisao u periodu od 2005. do februara 2018. godine. Za razliku od knjige Iz drugog ugla, ova knjiga pokriva mnogo širi spektar tema. Neke od njih tiču se i ekonomije, ali je ovde sabran i zamašan broj tekstova koji sa ekonomijom nisu u vezi. Nebojša Katić se dotakao istorije, sociologije, psihologije i antropologije, političke filozofije, kao i danas sve aktuelnije geopolitike.
U knjizi su dekonstruisani do temelja glavni mitovi tranzicije i neliberalnog poretka. Nebojša Katić sjajnom analizom pokazuje šta je istina o „postistini“ i lažnim vestima. U kakvoj vezi s

u nevladine organizacije i izdaja savremenih intelektualaca? Da li sa krizom neliberalnog kapitalizma istorija ponovo dobija zamah? Na pitanje zašto se bavio ovim temama autor, bez trunke poštede, kaže:
Bavio sam se onim temama i fenomenima koje sam smatrao važnim, a za koje mi se činilo da ih stručna javnost ili potpuno ignoriše, ili da nema potrebu da o njima debatuje van uskostručnih krugova i sekcija. Ne znam da li su teme o kojima sam pisao obrađivane u stručnim časopisima, niti mislim da je to previše bitno. Ako je takvih tekstova i bilo u stručnim časopisima, u njih šira javnost nije imala uvida. Meni se takva intelektualna pasivnost činila nedopustivom, pa otuda i česte kritike koje na strancima knjige upućujem srpskoj intelektualnoj eliti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ekonomska politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 3. izdanje, 2021; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 382 str.; 978-86-6343-092-1;