knjizara.com
Šta je roman?

Tune Selbue (autor)

Šta je roman?
748 din
Stara cena: 880 din
U korpu

„Naročito nam romani Džejn Ostin i Balzaka pružaju upečatljive slike raspodele bogatstva u Britaniji i Francuskoj, od 1790. do 1830. godine. Ti romanopisci poseduju lično saznanje o hijerarhiji bogatstva koja je na snazi u njihovim društvima. Oni znaju za tajne granice bogatstva, poznaju njegove neizbežne posledice po živote muškaraca i žena, uključujući njihove bračne strategije i lične nade i razočarenja. Ti romanopisci opisuju efekte nejednakosti verodostojnije i snažnije od bilo kakve statistike ili naučne analize.“
Toma Piketi, K

apital u XXI veku

Saznajna dimenzija romana je nesporna, ali prava snaga romana ne leži u prikazivanju činjenica ili naučnih istina već, kako Tune Selboe ističe, u pružanju znanja o ljudima. „Romani nude antropološka saznanja ... saznanja koja nam razotkrivaju unutrašnji život drugih ljudi, njihove misli, osećanja i svest. Ona su psihologija i sociologija, istorija i jezik – romani, ukratko, istražuju čoveka u svoj njegovoj kompleksnosti“.
Šta je roman? predstavlja kratak, poletan uvod u roman kao književni žanr, osvrće se na njegovu istoriju ali i postavlja pitanje njegove budućnosti u vreme sofisticiranih TV serija. To je ujedno i uvod u sociologiju romana, u svet njegovih stvaralaca, čitalaca i kritičara.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Karpos; 2016; Broširani povez; latinica; 17 cm; 196 str.; 978-86-6435-029-7;