knjizara.com
Srpski jezik i ćirilica
ogledalo srpsko

Sreto Tanasić (autor)

Srpski jezik i ćirilica
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Srpski jezik, sa svojim pismom ćirilicom, predstavlja jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta; on je u osnovi srpskog kulturnog obrasca. U ovoj knjizi govori se o statusu srpskog jezika i ćirilice u današnje vreme. Autor posebno govori o zapuštenosti srpskog jezika i ćirilice, na svim nivoima, ali nudi i rešenja kako da se postojeći problemi prevaziđu, kako da se vodi ozbiljna jezička politika i kako da se obavi dobro jezičko planiranje. Skreće se pažnja i na status srpskog jezika u obrazovnom sistemu, od osnovne škole do univerzitetske nastave, ali i na probleme krađe i preimenovanja srpske kulturne baštine.

Olakšav

ajuća je okolnost postojanje Odbora za standardizaciju srpskog jezika, kao svesrpskog jezičkog tela, sa predstavnicima svih relevantnih institucija Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Istina, Odbor još uvek nema autoritet kakav se očekuje. Formiranje Saveta za srpski jezik, uz Odbor moglo bi pomoći u vođenju bolje jezičke politike i kvalitetnijoj saradnji s državnim institucijama. Jasno je da je nužno saglasje struke i države i da je to pravi i jedini put ka odgovornoj jezičkoj politici i valjanom jezičkom planiranju.

Rukopis knjige je brižljivo pripremljen, s lepim jezičkim osećanjem za meru, ali uvek s jasnom namerom da poduči i da otkloni dilemu. Objašnjenja su korektna, teme su aktuelne i to rukopisu daje dodatnu vrednost.

Ubeđen sam da će ovu knjigu konsultovati svi oni koji žele biti odgovorni prema maternjem jeziku i ćirilici, koji žele planirati jezičku budućnost i koji žele voditi ozbiljnu i odgovornu jezičku politiku. Znam da takvih ima dosta, bez obzira na njihovo obrazovanje i poslove koje trenutno obavljaju.

Prof. dr Veljko Brborić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 193 str.; 978-86-515-2198-3;