knjizara.com
Sila u središtu - novi zadaci Nemačke u Evropi

Herfrid Minkler (autor)

Sila u središtu - novi zadaci Nemačke u Evropi
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Autor ove knjige ubedljivo sugeriše da Evropska unija ne može da izađe iz dugogodišnje krize svojim unutrašnjim sistemskim sredstvima. On tvrdi da je došao kraj politike opšte saglasnosti koja se sprovodila u brojnim institucijama Unije. Da bi opstala i stekla novu snagu, Unija mora da obrazuje jako političko središte koje će biti kadro da preuzme ulogu vođstva. Sledi da danas nema drugog aktera sposobnog da se poduhvati tog zadatka do Nemačke. Ali, Nemačka, ma koliko već dokazano sposobna, nije spremna da to učini, najviše zbog poznatih istorijskih prilika. Iz ove velike d

ileme autor izvodi istorijsku vertikalu pitanja o značaju središta za evropsko vekovno ljuljanje između ravnoteže i njenog poremećaja. Istorijski prikaz se dovodi do današnjice, kada su opet na dnevnom redu velika geopolitička pitanja, kao i u svim prekretnim vremenima evropske istorije.

Herfrid Minkler je autor koji uprkos fakticitetu nemačke krivice za dva svetska rata, na koji otvoreno i često ukazuje, ističe „novu ulogu Nemačke u Evropi“. Time otvara jednu tabuiziranu temu bez obzira što je očigledan nemački presudan uticaj na zbivanja u Evropskoj uniji i kontinentu generalno. Autor opisuje i na svoj način tumači ono što se vidi i o čemu se uglavnom ne govori u zvaničnim političkim, publicističkim i akademskim krugovima Evrope. Evo bačene rukavice na evropski svekoliki establišment koji, kao i svaki drugi u krizi, kaska za događajima.

Herfrid Minkler je profesor političke teorije i istorije ideja na Humboltovom univerzitetu u Berlinu. Veoma je plodan pisac i spada u red najznačajnijih nemačkih politikologa. Između ostalog, objavio je studije o Makijaveliju i Hobsu, nekoliko teorijskih knjiga o ratu, kao i obimnu studiju Veliki rat na stogodišnjicu ovog sudbonosnog događaja. Sa svojim profesorom, znamenitim Iringom Fečerom, objavio je između 1985. i 1993. godine petotomnu Istoriju političkih ideja. Pre nekoliko godina u ediciji „Evropa“ objavljena je njegova knjiga Imperije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Nemačka
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Albatros plus; 2016; Broširani povez; latinica; 25 cm; 171 str.; 978-86-6081-237-9;