knjizara.com
Ravnogorski zapisi
četnički dnevnici i memoarske beleške kao izvor za istoriju Drugog svetskog rata

Ravnogorski zapisi
1650 din
U korpu

Ravnogorski zapisi su knjiga o velikim nadama i velikoj tragediji u kojoj su se završile. Boris Tomanić je među koricama ovog izdanja objedinio literarno vrlo dinamične i faktografski utemeljene beleške koje su za sobom ostavili autori različitih profila:
jedna učiteljica;
jedan artiljerijski potporučnik;
jedan sreski i okružni načelnik;
jedan radio-telegrafista.

I

z predgovora knjizi Ravnogorski zapisi
Raslojenost ovih dnevnika u hronološkom, geografskom i tematskom smislu omogućila nam je slobodu kretanja u okviru metodologije istorijske nauke, pa smo pokušali da kroz njihovo priređivanje prikažemo u celosti ravnogorski pokret od osnivanja do sloma; tako da oni nisu poređani ni po strogo hronološkom, a ni po tematskom principu, nego na način kako bi se priča što bolje ispričala.
Iako priređeni dnevnici proističu od pet različitih stvaralaca, radi boljeg praćenja nad svima je izvršen jedinstven sistem. Svaki priređeni izvor ispred ima uvodnu studiju koja pojašnjava vremensku i prostornu odrednicu u kojoj se dnevnik kreće. Zatim je dat istorijski izvor uz napomene na istorijske ličnosti i događaje koji se pominju u izvoru. Svaki izvor čini poglavlje u ovoj knjizi koje je naslovljeno prema našoj želji, a koje prema našem mišljenju najbolje karakteriše događaje u dnevniku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Četnički pokret , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 369 str.; 978-86-7403-281-7;