knjizara.com
Raspevani Beograd (TP)
Urbani identitet i muzički video

Irena Šentevska (autor)

Raspevani Beograd (TP)
2992 din
Stara cena: 3520 din
U korpu

Na uzorku od preko 4.500 muzičkih spotova Irena Šentevska ilustruje kako se slika Beograda u ovoj medijskoj formi transfomisala tokom tri decenije (1980–2010) dramatičnih društvenih, političkih i ekonomskih promena i previranja u samom Beogradu, Srbiji, ali i širem globalnom kontekstu. U tom ključu, knjiga Raspevani Beograd ukazuje na kompleksnu interakciju real politike, politike identiteta, ekonomije medija i popularne kulture.
Minuc

iozno izvedena, iscrpna, akribički i duhovito napisana, ova interdisciplinarna studija predstavlja jedan od prvih pokušaja sistematičnog i obuhvatnog rasvetljavanja odnosa između konstrukcije urbanog identiteta (podele na „urbani“ i „seljački“ Beograd) i savremenih medijskih formi, kakav je muzički video. Akademski uvidi premreženi zanimljivim, pažljivo odabranim i veoma duhovitim svedočenjima i komentarima koji potiču iz svih epoha medijske industrije Srbije poseban su kvalitet Raspevanog Beograda.
Analiza načina na koji je u muzičkim spotovima predstavljan Beograd može se, najzad, čitati i kao svojevrsni putopis kroz medijski urbani pejzaž naše prestonice, koji do sada nije tumačen ovako minuciozno i u tako širokom vremenskom rasponu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Masovna kultura , Potkultura
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Clio; 2023; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 728 str.; 978-86-7102-692-5;