knjizara.com
Putovanje

Danijela Kambasković-Sawers (autor)

Putovanje
rasprodato

Dr Danijela Kambasković-Sawers je originalni novi glas u našoj književnosti. Jednostavan a komplikovan, običan a neobičan, poznat a nepoznat: nešto kao ženski Vasko Popa ili Dragoslav Andrić.

Putovanje je njena druga pesnička zbirka. (Prva, Atlantida, izašla je 2006. u ediciji Povelje iz Kraljeva.)

Kada je prvi ciklus iz Putovanja po prvi put objavljen u internetskom izdanju Balkanskog književnog glasnika (http://glasnik.net) u aprilu 2006. godine, čitaoci su ga otvorili 30.000 puta ? više no svu poeziju objavljenu u svim dotadašnjim brojevima BKG-a zajedno. A pričalo se i da su ga štampali, pa poklanjali s posvetom. Zahvaljujući či

tanosti BKG-a, njene pesme i priče polako stiču krug poklonika širom kulturnog prostora na kome se čitaju južnoslovenski jezici.

Ovakav pesnički glas verovatno je odraz života koji bez napora pomiruje suprotnosti. Danijela je odrastla zimi u Beogradu, a leti na hrvatskom primorju. Živela je u pet zemalja (trenutno živi u Australiji), ali pesme i priče piše na svom jeziku. Radila je kao prevodilac i tumač, službenik za izbeglice, urednik časopisa u zdravstvu i stručnjak za marketing i komunikacije. Magistrirala je na teoriji književnosti i australijskoj književnosti u Beogradu (2000), a doktorirala na književnosti evropske renesanse na univerzitetu Macquarie (Sydney, 2008). Trenutno noću radi kao profesor (na on-line predmetima Shakespeare, Srednjevekovna književnost i Uvod u književnost) pri Univerzitetu Macquarie, danju kao šef internacionalnog deska australijskog ministarstva obrazovanja, a maštom kao balkanski pisac.

Prvo kolo štampane edicije Balkanskog književnog glasnika.


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Balkanski književni glasnik; 2008; Broširani povez; latinica; 17 cm; 104 str.; 978-86-87327-00-9;