knjizara.com
Pre umetnosti
Umetnička teorija od antike do manirizma

Angelina Milosavljević (autor)

Pre umetnosti
2079 din
Stara cena: 2310 din
U korpu

Sveobuhvatan uvid u razvoj umetničke teorije od antike do kraja XVI veka, sa osvrtom na dalju kodifikaciju jezika umetnosti koja se dogodila u XVII veku.
Autorka nastoji da opiše najvažnije pojave I aspekte razvoja evropske umetničke teorije u kojoj su se, u različim istorijskim periodima, otkrivale i definisale specifičnosti produkcije i recepcije onoga što mi danas smatramo umetničkim ostvarenjima u često veoma složenim odnosima.
Struktura koje se autorka drži je istorijska i sledi vremenski princip više zarad lakšeg uvida u razvoj pojmova umetničke teorije koji su se iznedrili tokom vremena i njihovog tumačenja u određenom istorijskom trenutku. Iako je termin

„umetnička teorija” opštepriznat i označava jednu naučnu disciplinu, još uvek ne postoji jasna definicija ovog pojma. Dokumentarni materijal koji se, istorijski, obično javlja pod ovim imenom (koje je tvorevina novijeg datuma) veoma je raznovrstan I često se možemo zapitati u kakvu vrstu literature spada.
Knjiga koja je pred čitaocem dobila je, čini se prvenstveno, informativni karakter koji je ostavlja otvorenom ne samo publici koja ima profesionalna interesovanja već i ljubiteljima umetnosti uopšte.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Teorija umetnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Evoluta; 2023; Broširani povez; latinica; 23 cm; 270 str.; 978-86-80912-67-7;