Poslednji kralj Škotske

Džil Foden (autor)

Poslednji kralj Škotske

rasprodato

Uzbudljiva priča o jednom od najvećih tirana Afrike 20. veka. Pripovest njegovog ličnog lekara, govori o narodnom vođi kontroverznog porekla, velike fizičke snage i gotovo mistične duhovne moći, oreolu harizme koja je u isto vreme milosrdna i brutalna, inteligentna i plahovita, intuitivna i razarajuća.

Dok plete mrežu istine i imaginacije, onoga što se zna i onoga što se sa¬mo nagađa o Idiju Aminu, pisac nam istovremeno suptilno opisuje vrelo srce afričke Ugande gde je sve moguće, gde ljudi iz neizrecive bede znaju da bu¬du plemeniti i da praštaju, ali i da budu divlji i surovi, baš kao što je i sama priroda koja ih okružuje.


Idi Amin, bez ikakvog formalnog obrazovanja, potekao iz plemena Kakva u velikom siromaštvu, jednog dana odlučuje da se prijavi u vojsku, potpisavši se samo otiskom palca... Odatle kreće njegov vrtoglavi uspon, a uspešna karijera u vojsci vodi ga ka angažovanju u politici. Vrstan sportista, koji je izazvao na bor¬bu čak i slavnog Mohameda Alija, svrgava s vlasti predsednika Obotea kome je dotad verno služio i zbunjuje najviše državnike iz čitavog sveta. Engleska kralji¬ca, američki predsednik, izraelsko rukovodstvo - sa svima njima on se poigrava, sklapa dogovore, a oni ga obasipaju finansijskom pomoći, ljute se na njega ih" mu prete, nemoćni da ga zauzdaju ili stave pod svoju kontrolu.

Škotska i Škoti u njegovom srcu zauzimaju važno mesto, on ih smatra lju¬dima kojima se može verovati i koje želi u svojoj ličnoj gardi. A sve zato što su upravo škotski oficiri pomagali njegovo napredovanje u službi...
Njegova vizija je vizija Ugande kojoj niko neće govoriti šta da radi, koja neće biti talac bilo čije politike, samostalne zemlje koja sama rešava svoje pro¬bleme. Takvu viziju Amin ostvaruje, tipično za diktatore - brutalno i, često, svirepo, uz neslućene konkretne metode koje upravo otkriva ova knjiga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dobar naslov; 2007; latinica; 25 cm; 328 str.; 978-86-86471-11-6;