knjizara.com
Posle izgubljenih iluzija
nevidljiva vlada od demokratije do hipnokratije u 99 slika

Slobodan Reljić (autor)

Posle izgubljenih iluzija
990 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Posle izgubljenih iluzija je knjiga koja objašnjava kako se od demokratije stiglo do medijske hipnokratije. Istraživanje je ostvareno kroz analizu 99 slika, ili priča. One pokazuju rad skrivenih mehanizama upravljanja medijima, od korupcije do flagrantnog laganja u javnim poslovima.

Iz predgovora knjizi Posle izgubljenih iluzija

Od demokratije koja je tako uzvišavana u Novom veku, što je u načelu stvaranje uslova za vladavinu naroda, stigli smo do – atomizacije, manipuli­sanja individuama. Jeste, tu su vojska, policija, privatne horde, tzv. nezavisno sudstvo, ali – vla­da se navođenjem iz sigurne udaljenosti. Preko „hladn

ih medija“, kako je Maršal Makulan zvao ekransko prenošenje poruka.

Dok se uzvikuje „Sloboda!“, uz talambase se raz­vija sistem dobrovoljnog ropstva. To dolazi od­nekud – ne možete da utvrdite odakle, i kako je govorio Erih From – ne znate kako da se branite. U finalu, najgore stvari vam ne čine drugi, ot­imali bi se. Odgurnuli bi ih, udarili. Pošto ste prepušteni sami sebi, i svom nespokoju, ne znate gde da pucate.

I to je u dobu koje se hvali kako nikad nije bilo ovoliko pismenih i – nikad nije bilo lakše doći do informacije. One su oko vas kao poveta­rac. Bezlične, bestežinske, bez mirisa i ukusa. Čovek pluta u vestima kao u živom blatu. Šta god da sazna sve više tone u izgubljenost.

I tako, idemo za Nekim kao kad krdo svinja sle­di pastira koji im iz šake baca zrnevlje kukuru­za. I baca sve manje. Na kraju, samo maše šakom kao da baca… A gomila prati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija politike , Politička kultura
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Informatika; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 392 str.; 978-86-82528-16-6;