knjizara.com
Platonovi podkasti : antički vodič kroz savremeni život

Mark Vernon (autor)

Platonovi podkasti : antički vodič kroz savremeni život
rasprodato

Podkast je termin koji označava digitalnu datoteku, na čijim se „policama” nalaze razni zvučni ili video-zapisi, predviđeni za deljenje putem interneta i gledanje (ili slušanje) na kompjuteru, telefonu ili tabletu. Vernon ovaj termin upotrebljava kako bi slikovito povezao Platonove dijaloge s naslednicima njegove misli i pokušao da odredi opseg njihovog uticaja na savremene ljude.

U ovoj knjizi sadržano je sve što ste ikada želeli da saznate o primeni antičke mudrosti na savremeni život. Kroz anegdotsk

i ispričane lekcije o umeću življenja, Vernon nas upoznaje sa Pitagorinim uvrnutim navikama (poput onih da pamti loše obroke), ukazuje nam na sličnosti između Diogena Kinika i Paris Hilton, i objašnjava da od Aristotela ne moramo samo učiti lekcije iz etike, već i kako najbezbolnije preživeti nepopularnost. U ovom „vodiču” mogu se pronaći i neka manje zvučna imena antičkog sveta, poput Diotime, koja je Sokrata učila o ljubavi, Oneskirita, koji je žudeo za jednostavnim životom ili Sekunda, filozofa koji je zaćutao.

Ipak, vezivno tkivo podkasta je upravo Platon, čija se misao razgranala u više pravaca u naporu da obuhvati što veći broj tema – od teorije ideja, državnog uređenja, preko etike, estetike, fizike i psihologije, čineći, iako ne sveobuhvatan i zaokružen, ipak dovoljno širok i analitičan opus zbog kojeg danas važi za jednu od najuticajnijih ličnosti Zapadne civilizacije, a njegovi dijalozi inspiracija su za mnoge potonje filozofe, ali i književnike.

Uz pomalo senzacionalističke naslove i provokativna poređenja, Vernon pušta Platonove podkaste da se obrate savremenom čoveku kroz naslage vremena, podrazumevajući da, ma koliko istorijske okolnosti bile turbulentne i sutrašnjica neizvesna, Platonovo nasleđe i jedan naizgled retro postupak i dalje mogu i te kako da utiču na oblikovanje svesti današnjih ljudi i rešavanje njihovih problema.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Platon
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Dereta; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 228 str.; 978-86-6457-072-5;