knjizara.com
Pisci hrišćanske Evrope

Vladimir Dimitrijević (autor)

Pisci hrišćanske Evrope
1800 din
U korpu

Pisci hrišćanske Evrope knjiga je kakvu dosad nismo imali prilike da nađemo u bogatoj izdavačkoj riznici. Ona zrači jednom plemenitom i odvažnom idejom - da nas u vremenu svopšte dehumanizacije, u kome polako gubimo osećaj za dela lepe, klasične umetnosti i književnosti, podseti na činjenicu da su neka od najvećih imena evropske književnosti, pisci i stvaraoci poput Dostojevskog, Solženjicina, Šekspira, Sent Egziperija, Čestertona i Tolkina, pišući svoja vanvremenska dela, polazili upravo od hrišćanskih načela. I dok se sve što je

hrišćansko dovodi u vezu sa anahronim, autor ove značajne knjige pažljivo razotkriva skrivenu podlogu omiljenih književnih ostvarenja mnogih generacija. Studiozno pristupivši velikanima literature, Vladimir Dimitrijević ukazuje se kao ozbiljan tumač i poznavalac evropskih pisaca i njihovih dela, koja tumači sa hrišćanskog stanovišta na kome ona zapravo i počivaju, a koja do ovog trenutka nismo čitali u pomenutom ključu.

Književnost je veoma važna potka u procesu vaspitavanja dečje i ljudske duše. Obrađujući ključne teme kakve su ljubav, život, strast, greh, pokajanje i smrt, ona predstavlja svojevrstan most između ovozemaljskog, telesnog i materijalnog ka uzvišenom, duhovnom i večnom. Ona je čudesan iskustveni doživljaj književnih junaka ponudila čitaocu kao prijemčiv primer stradanja ili spasenja u koji on sam, zahvaljujući umetničkim kvalitetima literature, uranja snažno i duboko. Poistovećujući se sa junacima književnih dela, gledajući njihovim očima lice sveta koje ih okružuje, čitaocu se nudi mogućnost da ispliva u stvarnost oplemenjen novim životnim iskustvima, sa kojima u stvarnom životu možda nije imao prilike da se suoči.

I dok naše doba ratuje protiv knjiga, kako zapaža autor, utoliko je veća obaveza da smelo i odlučno stanemo u njihovu odbranu. Knjige su posrednici između generacija, stameni čuvari znanja, običaja, vrednosti i iskustva koja i sami polako zaboravljamo, a koja ćemo moći da prenesemo budućim naraštajima samo ako budemo pisali. Knjigu će neko jednom izvući sa prašnjave police i tako možda oživeti vrednosti koje su privremeno usnule, baš kao što je knjiga pred čitaocem oživela hrišćanski impuls u delima velikana evropske literature, koji smo vekovima svesno skrivali ili nesvesno prećutkivali.

Urednik izdanja, dr Nataša Kovačević

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Biografija
Ostali naslovi iz oblasti:

Izdavač: Narodno delo; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 362 str.; 978-86-6150-041-1;