knjizara.com
Pesme bratstva, detinjstva i potomstva - antologija ex YU rok poezije (1967-2007)

Pesme bratstva, detinjstva i potomstva - antologija ex YU rok poezije (1967-2007)
rasprodato

... Drago Mlinarec, Indexi, Korni grupa, Time, S vremena na vreme, Tomaž Domicelj, Bijelo dugme, Riblja čorba, Buldožer, Lačni Franc, Pankrti, Idoli, Šalo akrobata, Električni orgazam, Azra, Film, Haustor, Prljavo kazalište, Disciplina kičme, Ekatarina Velika, Đorđe Blašećvić, Bajaga, Leb i sol, Galija, Zabranjeno pušenje, Partibrejkersi, KUD Idijoti, Obojeni program & drugi...

Zbirka rok poezije koja obuhvata tekstove nastajale poslednjih 25 godina SFRJ kao i najupečatljivije predstavnike novijeg doba.
Ova zbirka

nam je bila potrebna, ne samo kao kontrapunkt današnjem kiču od kojeg boluje većina tekstova nastalih u novim državama, bez razlike, već i kao dokument potentnosti jednog perioda, slobobode i vizionarstva, ali i modernosti koja je vidljiva i sa distance od skoro dvadeset godina.

Kada je poznati rok kritičar, Petar Janjatović, prvi put objavio deo ove zbirke još davne 1993. godine, primetio je:
“Ovaj izbor predstavlja jedno sasvim drugačije gledanje na poslednjih 25 godina SFRJ od onog kojeg nam nude feljtoni, novine, pa i lična iskustva. Ovde ima bunta, ljubavi, seksa, droge, politike i, naravno, rock’n"rolla.Ovo je urbani feljton generacija koje nisu ćutale kao njihovi očevi.”

Danas su, međutim, odrasle generacije koje se tek na osnovu svedočenja svojih roditelja mogu upoznati sa većinom ovih tekstova, koji svedoče o gotovo neponovljivom vremenu naprednih, buntovničkih ideja pretočenih u rock’n"roll. Knjiga nije namenjena samo jugonostalgičarima koji i tako, ne zna se zašto, predstavljaju anahrone i demode članove društva novih država. Ona je dokument vremena na osnovu kojeg će i naša deca saznati nešto više o nama.


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: VEGA media; 2008; Broširani povez; latinica; 20 cm; 380 str.; 978-86-86667-38-0;