knjizara.com
Odvažiti se na sjećanje - pripovetke, pjesme i eseji iz jugoistočne Evrope

Odvažiti se na sjećanje - pripovetke, pjesme i eseji iz jugoistočne Evrope
rasprodato

Da li je velika evropska ideja o demokratskom jedinstvu koje ce ocuvati mnostvo kulturnih identiteta, i koje ce biti svakodnevno dozivljeno u mirnom suzivotu susjeda samo suludi plod maste ili ipak ostvariv san? Za Goethe-Institute u jugoistocnoj Evropi je kultura sjecanja godinama jedno od centralnih podrucja rada u neminovnom angazmanu koji ima za cilj da integrisanje u Evropu pocne prevazilazenjem etnicko-religijsko-nacionalisticke zategnutosti i priznavanjem spornih sjecanja - koja se moraju postovati jednako kao ugovori, monetarna unija i otvorene granice - i diskusijom o tim sjecanjima.


Na taj nacin ce nastati antologija glasova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, kao i iz Bugarske, Rumunije, Grcke, Kipra i Turske sa ciljem iniciranja interkulturalnog dijaloga, kako bi mogli shvatiti i anticipirati subjektivna iskustva i perspektive, te nauciti razumjeti sukobe izmedju susjednih drzava, koji i dalje utjecu na svakodnevnicu, na zajednistvo i suprotnosti.

23 autora iz deset zemalja su razmisljali i zapisivali svoje ideje na temu "Opasnost sjecanja". Rezultat: literarna pustolovina jugoistocnom Evropom i promjenjiva historija Balkana, koja je sabrana u ovoj knjizi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoistočna Evropa
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Buybook-Sarajevo; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 224 str.; 9789958301070;