knjizara.com
Nagibova kći

Samija Serageldin (autor)

Nagibova kći
rasprodato

Nagibova kći je knjiga koja ispunjava ono što je na samom početku obećala: istinsko uživanje u jednom zanimljivom istorijskom romanu. Zasnovana na istorijskim ličnostima ova strastvena priča satkana je od herojstva, izdaje i ljubavi a događa se za vreme Napoleonovog pohoda na Egipat.
Napoleonova mornarica doplovila je 1798. godine u Egipat u ubeđenju da ovoj drevnoj kolevci civilizacije donosi svetlost svoje nadmoćne kulture. Kroz uzbudljivu priču pratimo dve žene, dve strane novčića, dve uloge lepšeg pola za vreme francuske okupacije.
Jedn

a je Zejna, mlada kći uglednog čoveka iz Kaira koja je gurnuta u naručje francuskom caru ne bi li se smilovao nad njihovom porodicom. Druga je Nafisa, prelepa, moćna i bogata žena koja prihvata ulogu posrednika u ratu, trudeći se da pruži utočište ugroženim civilima s obeju strana. One obe na svoj način predstavljaju Egipat tog doba.
Život na Napoleonovom dvoru u Egiptu za Zejnu je igra koja donosi mnoga zadovoljstva, između ostalih i ljubav jednog od Napoleonovih poverljivih pratilaca.
Ali kada osvajački pohod propadne i Francuzi počnu da se povlače, jedino Nafisa može da izbavi Zejnu od gneva svetine.

Autorka nam verno oživljava iščezli i egzotični mamelučki svet, istražujući pri tom složene i često obostrano opasne odnose između osvajače i osvojenih. Nagibova kći takođe otkriva koliko su skupu cenu Egipćani platili francuskim zavojevačima.

„Divno napisane stranice na kojima oživljuje jedna zemlja i ličnosti koje poznajemo iz istorije. Serageldinova izvanredno vlada kulturološkim, istorijskim i jezičkim slojevima svoje priče.“
Topiks tip vorld
Samija Serageldin rođena je u Kairu, obrazovala se u Britaniji, a 1980. odselila se s porodicom u Ameriku. Magistrirala je političke nauke u Londonu. Pored romana Kuća u Kairu, koji je preveden na sedam evropskih jezika, napisala je više političkih eseja u kojima se prvenstveno bavi globalizacijom i međunarodnim terorizmom. Takođe je i urednik i književni kritičar. Predaje francuski i arapski jezik na Univerzitetu Djuk. Jedan njen sin živi u Severnoj Karolini, drugi u Londonu, a treći u Kairu. Tako je podeljeno i Samijino vreme i srce.
„O Napoleonovom pohodu na Egipat počela sam da čitam da bih pronašla perspektivu koju istorija daje događajima iz našeg savremenog trenutka. Tako sam pronašla priču o jednom uglednom čoveku iz Kaira, izdanku loze samog Proroka, koji je gurnuo kćerku u naručje Francuzima da bi se umilio Napoleonu. Ali mene je prvenstveno zanimalo šta se desilo s njegovom kćerkom kad su se Francuzi povukli. Ta priča mi je bila toliko fascinantna da je iz nje nastao roman.“

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mono & Manjana; 2009; latinica; 21 cm; 268 str.; 978-86-7804-203-4;