knjizara.com
Mališani pred ekranima - kako ih zaštititi

An-Liz Dikanda (autor)

Mališani pred ekranima - kako ih zaštititi
1190 din
U korpu

Dr An-Liz Dikanda, lekar specijalista Službe za zdravstvenu zaštitu majke i deteta (PMI), zabrinula se kada je, u periodu od 2003. do 2017. godine, primila sedam puta veći broj dece sa smetnjama u razvoju nego uobičajeno – decu netolerantnu na stres, sa kašnjenjem i smetnjama nalik na poremećaje iz spektra autizma. Jedno zapažanje je jasno: 95% dece sa smetnjama koja dolaze na konsultacije kod dr Dikande prekomerno je izloženo ekranima. Upozoravajući na ovaj problem, najpre preko interneta a zatim ovom knjigom, dr Dikanda želi da dopre do što većeg broja ljudi radi buđenja kolektivne svesti o opasnosti ekrana po zdravlje čitave generacije, a najpre onih najmlađih. Zaokupljujući sn

ažno dečju pažnju, ekrani ih u stvari lišavaju ljudskih interakcija i čulnog otkrivanja sveta, neophodnih za razvoj njihovog mozga. Srećom, smetnje nastale usled prekomerne izloženosti ekranima umnogome mogu da se otklone ako se otkriju i obuhvate tretmanima na vreme.

- Veliki broj svedočanstava

- Poziv porodicama i stručnjacima u zdravstvu i školstvu

- Instrumenti procene za uočavanje i smernice za tretmane

Dr An-Liz Dikanda već nekoliko godina upozorava na opasnosti ekrana po decu i član je i osnivač Udruženja za prekomernu izloženost ekranima (CoSe).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Roditeljstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Popularna psihologija

Izdavač: Data status; 2022; Broširani povez; latinica; 21 cm; 330 str.; 978-86-7478-817-2;