Ljubavna poruka klinastim pismom

Tomaš Zmežkal (autor)

Ljubavna poruka klinastim pismom

najavljeno

Našavši se u ljubavnom trouglu, Kvjeta je izabrala Jozefa, umesto njihovog zajedničkog prijatelja Hajneka. Međutim, tokom turbulentnog posleratnog vremena, Jozefa hapse iz nepoznatog razloga. Jedina osoba od koje Kvjeta može da zatraži pomoć jeste upravo Hajnek, sada okrutni policijski inspektor, ujedno i odgovoran za Jozefovo hapšenje. Ako snagu svake ljubavi potvrđuje jačina iskušenja kojima ona uspe da se odupre, onda Jozefovo desetogodišnje potucanje po tamnicama simbolizuje upravo onu veliku prepreku na koju svaka ljubav, barem jednom, mora da naiđe.


Dirljivo je iskren i gotovo nadljudski napor koji Zmeškalovi junaci ulažu u prevazilaženje životnih prepreka, a pogotovo onih nevidljivih, koje se stvaraju unutar samog bića. Iza njihovih naizgled malih drama kriju se potresne priče totalitarnih režima, strašnih vremena u kojima su se preko države i njenih institucija polagali lični računi, kada je privatni život pojedinca bio ogoljen i potpuno nemoćan pred surovim državnim aparatom.
Ljubavna poruka klinastim pismom prvi je roman Tomaša Zmeškala. Koristeći postmodernističko nasleđe u pripovedanju, autor pravi kolaž ili mozaik u kojem ima mesta za sve: porodičnu sagu, istorijske prilike u posleratnoj Češkoj, moralne dileme, mitove, ali i naučnu fantastiku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2016;