knjizara.com
Kuma

Barbi Laca Nado (autor)

Kuma
639 din
Stara cena: 799 din
U korpu

Zastrašujuća priča o usponu jedne žene do vrha u italijanskoj mafiji i još neispričane priče o ženama koje su pošle njenim stopama.

Još otkako je zagolicala našu maštu, mafija je bila povezana s ukorenjenom slikom muževnosti. Čitamo o „uspešnim muškarcima”, „pametnim momcima” i „dobrim momcima” koji predvode kriminalne organizacije čija kultura nagrađuje mačizam, sa ženama kao potčinjenim likovima često bez moći: trivijalizovanim ljubavnicama i napaćenim mafijaškim suprugama. Stvarnost je daleko složenija.

U Kumi nam istraživačka novina

rka Barbi Laca Nado pripoveda priče o ženama koje su se uzdigle do istaknutih položaja, a zatim izgubile podršku u italijanskoj mafiji, počevši od najozloglašenije među tim ženama: Pupete Mareske. Žena koja je u mafiji rođena i odrasla osvetila je ubistvo svog muža ispalivši 29 hitaca u čoveka koji ga je usmrtio.

Priču o Pupeti Barbi Lace Nado vešto prepliće s marljivim istraživanjima i intervjuima sa ženama iz mafije. Ona uvodi čitaoce u mafijaške porodice ne bi li naslikala celovit i složen portret stvarne kulture koja je oblikovala mafiju i žene koje su njen deo.

Ostavivši iza sebe stereotipe koje poznajemo iz mafijaških filmova, Kuma prikazuje mafiju u potpuno novom svetlu: kao punopravan, nemilosrdan kriminalni poduhvat dvadeset prvog veka, koji vode svi oni dovoljno vispreni da preuzmu kontrolu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Organizovani kriminal , Italijanska mafija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Publik Praktikum; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 215 str.; 978-86-6152-125-6;