knjizara.com
Komentar Ustava Republike Srbije
sa praksom Ustavnog suda Republike Srbije i Evropskog suda za ljudska prava

Darko Simović, Slobodan P. Orlović (autor)

Komentar Ustava Republike Srbije
3960 din
Stara cena: 4400 din
U korpu

Poduhvat u koji su se upustila dvojica autora, profesori Darko Simović i Slobodan Orlović, po mnogo čemu je pionirski u našoj stručnoj literaturi. Oni su, naime, odlučili da Ustav komentarišu s osloncem na sudsku praksu, pre svega Ustavnog suda, koju su temeljno proučili i pažljivo raščlanili gde god je to bilo potrebno. Komentar Ustava koji su objavila dvojica mlađih profesora stavlja ih u mnogo čemu na predstražu u razvitku našeg ustavnog prava, zato što će knjiga koja je pred nama poslužiti kako pravnicima praktičarima, tako i onima koji se ustavnim pravom bave na našim univerzitetima i u naučnim institutima.
Dragoljub Popovi

ć, advokat,
raniji univerzitetski profesor
i sudija Evropskog suda za ljudska prava

Komentar Ustava je jasno i sistematično napisan, sa koherentnim pristupom i promišljenom kombinacijom tumačenja ustavne norme i ustavne prakse. Strukturno dobro postavljeno delo obezbeđuje kompletan uvid u ustavnu materiju, ljudska prava i organizaciju vlasti, pri čemu su autori pronašli pravu meru između teorijske i normativne interpretacije. Ne samo da će Komentar Ustava doprineti tumačenju pozitivnog ustavnog prava već ima ozbiljnu perspektivu da ostvari uticaj na oblikovanje „živog ustava“ Republike Srbije.
Prof. dr Irena Pejić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu

Pred nama je delo vredno divljenja. Ne samo da su dva autora iznedrila delo ovakvog obima i opsega već su pravnoj javnosti podarili riznicu znanja, informacija i zrelog razmišljanja. Komentar Ustava Republike Srbije je retko uspešna kombinacija naučne pedantnosti i praktične upotrebljivosti. Napisan sofisticiranim intelektualnim stilom, kloneći se pravničko-birokratskog izražavanja, sa jasno izraženim kritikama i otvorenim pitanjima, Komentar Ustava postaće neizostavno delo svima koji žele da zaokruže i obogate svoje znanje o Ustavu i pravnom sistemu Republike Srbije.
Prof. dr Tijana Šurlan,
sudija Ustavnog suda

Pisanje komentara pravnih normi posebno je složeno kada je reč o ustavu kao temeljnom pravnom aktu, imajući u vidu njegov pravni i društveni značaj, kao i uticaj na ostale pravne akte. Zato ovaj komentar predstavlja značajan doprinos pravnoj teoriji, ali još više onima koji su u praksi.
Mr Darko Tadić,
predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ustavno pravo , Ustav , Sudska praksa
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 1093 str.; 978-86-519-2991-8;