knjizara.com
Grand hotel
roman iznad oblaka

Jaroslav Rudiš (autor)

Grand hotel
536 din
Stara cena: 671 din
U korpu

Radnja romana Grand hotel smeštena je između neba i zemlje, na brdu Ještjed iznad Libereca danas češkog, nekada nemačkog grada. U hotelu smeštenom „nebu pod oblake" živi i radi kao momak za sve tridesetogodišnji usamljenik Flajšman, koji ne zna svoje pravo ime. U životu mu ne ide glatko. Nikada ništa nije postigao. Nigde nije bio. Nije imao devojku. On nosi u sebi životnu traumu protiv koje se bori svojom opsesivnom posvećenošću vremenskoj prognozi. Oblaci, vetrovi, atmosferski pritisak - to su Flajšmanovi životni putokazi.
Posmatrajući neb

eski svod na magičnom mestu između neba i zemlje, shvata da put iz opkoljenog grada i njegovog života vodi jedino kroz oblake. Njegove planove pomela je servirka Ilja, koja se jednoga dana pojavljuje u hotelu. Ali odluka da po svaku cenu napusti grad više ne može da se promeni ....
Potresan, gotovo tragičan siže uobličen je rečenicama iz kojih vrca neodoljiv humor autora. Rudiš se, preko isposvesti glavnog junaka, cinično poigrava mnogim istorijskim i društvenim traumama. Stvara galeriju nezaboravnih likova i diskretno se nadovezuje na svoj prvi roman Nebo pod Berlinom.
Po ovoj knjizi je snimljen film Davida Ondžičeka Grand hotel.

Volim oblake,
zato što se oblaci pokreću.
Volim stvari u pokretu.
Možda zbog toga
što sam ne umem da se pokrenem.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2009; latinica; 20 cm; 171 str.; 978-86-7666-184-8;