knjizara.com
Geopolitički pojmovnik Balkana

Milomir Stepić (autor)

Geopolitički pojmovnik Balkana
3300 din
U korpu

Knjiga koja pruža detaljan i ambiciozan uvid u geopolitiku jugoistočne Evrope. Knjiga je plod nekoliko decenija posvećenog istraživanja i unapređivanja razumevanja geopolitike regiona i sveta.
Sa preko 600 odrednica, Geopolitički pojmovnik Balkana predstavlja najopširniji i najkompletniji izvor znanja o silama i procesima koji oblikuju naše poluostrvo. Ovo je koncizan i sistematičan rečnik koji pruža definicije, objašnjenja i kontekst za geopolitičke termine, pojave i događaje koji su svima poznati.
Profesor S

tepić, kao vrhunski stručnjak u oblasti geopolitike, koristi bogatstvo svojih istorijskih i teoretskih znanja da osvetli čak i one pojave koje se na prvi pogled ne čine važnim. Zbog toga ova knjiga ima i analitički kvalitet. Ona nudi novi pristup problemima regiona i nove uvide, često suočavajući standardne predstave i stereotipe sa činjenicama.
Zato verujemo da će ova publikacija biti često citirano i rado korišćeno štivo kako za stručnjake, tako i za širu javnost. Ona je namenjena svim zainteresovanim čitaocima, koji u ovom vremenu apsolutne smutnje i šizofrenije žele pouzdan oslonac.

Iz knjige Geopolitički pojmovnik Balkana
AUTO-PUT NIŠ–PRIŠTINA–DRAČ: delimično izgrađen drumski saobraćajni pravac koji povezuje Niš, jedno od najvažnijih čvorišta na panevropskom Koridor 10, sa lukom Drač na JI obali Jadranskog mora; izgrađen je kroz veći deo kosovsko-metohijskog dela Srbije – od Prištine do granice između Srbije i Albanije kod Vrbnice u dužini od 130 km (albanski separatisti tu deonicu zovu „Ibrahim Rugova“ po svom nekadašnjem političkom vođi); od njega se na JZ obodu Prištine (između srpskih sela Ugljare i Čaglavica) odvaja autoput prema Skoplju („Arben Džaferi“, po političkom lideru Albanaca iz Severne Makedonije); kroz Albaniju je završen (177 km) i naziva se Autoput A1 ili „Nacionalni put“ (Rruga e Kombit); kod mesta Milot, na levoj obali reke Maće, trebalo bi da se spoji sa budućim v. Jadransko-jonskim autoputem; planirano je da se kompletira neizgrađeni deo od Niša, dolinama Toplice i Kosanice, do Merdara, na administrativnoj liniji centralne Srbije i KiM (77 km), te od Merdara, kroz Malo Kosovo (Lab), do Prištine (22 km); taj pravac forsiraju SAD iz geopolitičkih i geostrategijskih razloga, tj. zbog postizanja strategijskie dubine Albanije kao saveznika koji participira na Otrantskim vratima, lakšeg i bržeg prodora sa jadranske obale Albanije (članica NATO) ka KiM kao v. geopolitičkoj „makro-tvrđevi“ Balkana i dalje, ka moravsko-vardarskoj „vertikali“ Balkana, te zbog albanske teritorijalne ekspanzije koju podržavaju (povezivanje Albanije i tzv. nezavisnog Kosova); stoga se u delu srpske javnosti ta saobraćajnica često identifikuje kao „NATO-autoput“ ili „Velikoalbanski autoput“; s druge strane, spolja uslovljeni zvaničnici Srbije deo trase između Niša i Merdara – upitne komunikacijsko-ekonomske opravdanosti – propagandno nazivaju „Autoput mira“ (kao simbol navodnog srpsko-albanskog pomirenja posle oružanih sukoba 1998-1999); zajedno sa produžetkom do Prištine, takođe neargumentovano nastoje da opravdaju „boljim povezivanjem Gračanice i okolnih srpskih sela sa C Srbijom“, što je netačno, budući da će njegova trasa zaobilaziti Prištinu sa S strane, a ne sa J gde se nalazi Gračanica.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geopolitika , Balkan
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Catena Mundi; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 600 str.; 978-86-6343-196-6;