knjizara.com
Duh kontrainicijacije

Dorijan Nuaj (autor)

Duh kontrainicijacije
1100 din
U korpu

Ukratko, inicijacija je obredno izazivanje promene u svesti pojedinca radi održavanja tradicionalno ustanovljene linije posvećenja.
U odnosu na tako određenu inicijaciju, kontrainicijacija bi podrazumevala takođe izazivanje promene u svesti nekog pojedinca, ali sa ciljem uzurpacije tradicionalno ustanovljene linije posvećenja, odnosno njenog profanisanja ili ustanovljavanja neke nove linije koja nema utemeljenja u tradicionalnom iako može koristiti njene sadržaje.
Isto tako, kontrainicijacijska nit može tvoriti poseban niz posvećenja, odnosno, može zaličiti na tradicijom ustanovljene putove spoznaje i preobražaja, ali da u suštini ne odražava tradicionalne ciljeve.U krajnjoj lin

iji, pod kontrainicijacijskim delovanjem možemo smatrati i one podražavajući oblike posvećenja koji ostaju bez očekivanih posledica.
Dublje posmatrano, inicijacijska i kontrainicijacijska delovanja mogu se odnositi ne samo na pojedince u nekoj zajednici nego i na neke opšte okvire koji se tiču širih zajednica tih vremenskih epoha.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Centar za izučavanje tradicije - Ukronija; 2023; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 244 str.; 978-86-6002-094-1;