knjizara.com
Budući klasici
Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka

Budući klasici
950 din
Stara cena: 1188 din
U korpu

Pripovetka je u hispanoameričkoj književnosti oduvek bila ravnopravna s romanom, pesništvom, dramskim stvaralaštvom. Knjiga Budući klasici nije tipična antologija pripovedaka, ali bi to mogla biti. Zasad je to opklada nas, kao priređivača, s vekom koji je takoreći počeo juče: naslućujemo – kladimo se – da će pisci i spisateljke čije su pripovetke svrstane u ovu knjigu biti pamćeni i rado čitani i na njegovom kraju. Možda za čitaoce uo

pšte nije važno u kolikoj meri ćemo pogoditi ko će od dvadeset šest izabranih hispanoameričkih pisaca zaista postati klasik u osvit dvadeset drugog veka; kako god bude, to neće promeniti činjenicu da njihove priče predstavljaju skup izvrsnih, raznovrsnih, stilski i tematski međusobno veoma različitih ali krajnje uspešnih književnih ostvarenja. Bez pretenzija na akademsku nepogrešivost – ali i povremenu umišljenost – ovaj izbor je, istovremeno, panorama današnje pripovedačke scene koja pokazuje izuzetnu kreativnost, dinamičnost i – zašto da ne? – donosi neretko dobrodošla iznenađenja.
Kosmopolitsko gledište, svest o rodnoj ravnopravnosti, preispitivanje modernog odnosa prema oveštaloj tradiciji hispanoameričkog pisma, dijalog s magičnim i prljavim realizmom i otklon od njih, rušenje (ne samo književnih) tabua, samo su neke od zajedničkih odlika ove jeretičke antologije kojom nijedan čitalac neće izlečiti nesanicu.
Branko Anđić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 270 str.; 978-86-6145-391-5;