knjizara.com
Zov daljine : panorama savremenih priča o putovanju

Dejan Mihailović, Ljubica Arsić (autor)

Zov daljine : panorama savremenih priča o putovanju
764 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Handke - Petković - Kecmanović - Đurđić - U. Šajtinac - Lengold - G. Petrović - Gatalica - Aćin - Ćirjanić - D. Kovačević - Savić - G. Marković - Radaković - M. Mitrović - Žurić - Đuričić - Pavković - Vukićević - Valjarević

Priredili Ljubica Arsić i Dejan Mihailović

Ako je putovanje najmaštovitiji vid slobode, onda su pisci-putnici njegovi mudri i najuporniji hodočasnici. Dok se kreću stazama prošlos

ti, gradovima sa starinskim zamkom ili prostorima sa obrisima iz uobrazilje, ako se probijaju kroz „džunglu na asfaltu“ ili snežnim predelima Laponije – njihovo lutanje je puno uzbudljivih stranputica, a imena mesta i ljudi koje sreću zvuče, kada se naglas izgovaraju, kao reči iz neke pesme.
Zov daljine je knjiga priča najznačajnijih savremenih srpskih pisaca o putovanjima, ali i više od toga. Otpočinjući uobičajeno gostovanjem nekog stranog autora, u ovoj panorami priča čin pisanja se preobražava u uzbudljivo i neponovljivo putovanje bilo da dolazi iz povesti o ljubavnicima u tuđem gradu, jednom ženskom okršaju u banji, isprepletanim iskustvima savremenog i srednjevekovnog putnika, vodiču gradskih pasa ili o crnim očima kormorana koje gone usamljenika kroz noć. Kao što se i mi, ma kuda išli, uvek vraćamo na početak, tako i čin pisanja pa zatim čitaočevog osvajanja napisanog traži da se udaljimo od svega svog i poznatog da bismo se, kao Odisej, vratili, drugačiji i bolji, na svoje ostrvo.
Ono što ovu knjigu, različitu od putopisnih beležaka, čini izuzetnom i neobičnom jesu pitanja: Kuda idemo- Gde ćemo stići- Stoga ove priče čitaocu nude mnogo više od bedekera za putovanja sa planiranim zadovoljstvom i obeleženim stanicama na mapi. Jer dolaze iz našeg najdubljeg dela spremnog na igru, na iznenađenja i doživljaj dostojan sećanja koji imamo posle čitanja svake dobre knjige.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Laguna; 2020; Broširani povez; latinica; 20 cm; 309 str.; 978-86-521-3753-4;