knjizara.com
Znam zašto ptica u kavezu peva

Maja Anđelou (autor)

Znam zašto ptica u kavezu peva
757 din
Stara cena: 891 din
U korpu

Znam zašto ptica u kavezu peva autobiografski je roman u kom Maja Anđelou opisuje svoje najranije godine obeležene izrazitom rasnom diskriminacijom, seksualnim nasiljem koje će izazvati duboku traumu i – knjigama.Roman počinje kada glavnu junakinju, trogodišnju Maju, i njenog brata Bejlija upravo razvedeni roditelji šalju u gradić Stemps kod bake na staranje, a završava se kada Maja kao šesnaestogodišnjakinja postaje majka.Čitamo kako preplašena, zatvorena i ponižena devojčica izrasta u samouverenu, samosvesnu i hrabru devojku spremnu da svoj život živi slobodno.
Ova knjiga učin

ila je Maju Anđelou svetski poznatom autorkom i kultnom ličnošću pokreta za građanska prava, a lik Maje izrastao je u sveopšti simbol odrastanja crne devojčice u Americi.
Pored toga što je nedvosmisleno nadahnuće za sve ptice u kavezu da puste glas, bez obzira na rasu ili pol, ova knjiga je i nežno i dirljivo ispripovedana književnost kakvu je mogao da stvori samo talenat jedinstvene ličnosti kakva je bila Maja Anđelou.

Njen portret je biblijska studija života okruženog smrću.
Džejms Boldvin

Predivna knjiga – bezuslovno očaravajuća memoarska proza za naše i bilo koje drugo vreme… Maja Anđelou je rođena spisateljica s razvijenim čulom za život, a ovo je njena izuzetna autobiografska priča.
Kirkus rivju

U svim svojim delima Maja Anđelou istražuje koncepte ličnog identiteta i ljudske istrajnosti iz perspektive rase, pola, porodice, zajednice i kolektivne prošlosti.
Njujork tajms

Dirljiva priča o jednom nesvakidašnjem detinjstvu.
Gardijan

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka knjiežvnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Štrik Publishing House; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 256 str.; 978-86-89597-27-1;