knjizara.com
Zgažene bulke

Afiniti Konar (autor)

Zgažene bulke
rasprodato

„Jedan od najsnažnijih, najpotresnijih i najnadahnutijih romana objavljenih ove godine.“ Entoni Dor
One su bliznakinje. Perl je zadužena za: tugu, dobrotu, prošlost. Staša mora da vodi brigu o: komičnom, budućnosti, lošem.

Godina je 1944, sestre bliznakinje s majkom i dedom stižu u Aušvic. U tom mračnom novom svetu Perl i Staša Zagorski nalaze utočište u svojoj identičnosti i teše se svojim izmišljenim jezikom i dečjim igrama.

U eksperimentalnoj populaciji blizanaca, poznatoj još i kao Mengeleov zverinjak, devojčice doživljavaju užase koji ih menjaju, lišavaju ih ličnosti kakve su nekad bile i teretom krivice i bola preinačavaju njihova bića. Te zime, na koncertu koji je

organizovao Mengele, Perl nestaje. Staša tuguje, ali grčevito veruje da njena sestra još živi. Kad je Crvena armija oslobodila logor, ona i njen drug Feliks – dečak posvećen želji da osveti izgubljenog brata blizanca – lutaju po razorenoj Poljskoj. Izgladneli i povređeni, motivisani kako opasnošću tako i nadom, opstaju zahvaljujući uverenju da Mengele može biti uhvaćen u varšavskom zoološkom vrtu i izveden pred lice pravde. Pošto su otkrili u šta se svet pretvorio u međuvremenu, dvoje mladih preživelih moraju pokušati da zamisle budućnost u njemu.

Kao sjajno smišljena priča, ispripovedana glasom tako izuzetnim da je bezgranično originalna, knjiga Zgažene bulke prevazilazi očekivanja dočaravajući neke od najmračnijih trenutaka istorije čovečanstva kako bi nam pokazala put ka večnoj lepoti, moralnom rasuđivanju i uzvišenoj nadi.

„Štivo retke oštrine i zapanjujuće nade. Nezaboravno slavljenje duha.“ Booklist

„Zapanjujuće. Komplikovano. Dirljivo. Moćno. Poražavajuće. Uzvišeno... Knjiga koja nadmašuje sve prekomerne, zamorne opise.“ Elle

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Holokaust
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 357 str.; 978-86-521-2464-0;