knjizara.com
Zemljani

Sajaka Murata (autor)

Zemljani
633 din
Stara cena: 792 din
U korpu

Kao dete, Nacuki se ne uklapa – ne zato što ne želi, već zato što ne može. Ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, Nacuki beži u izmaštan svet gde joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci.
Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo koje smatra fabrikom za proizvodnju beba. Udata je, svi se pitaju zašto još nije trudna, a mračne senke iz detinjstva je progone.
Teskoban roman

o neuklopljenosti i traumama, koji preispituje najukorenjenije društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Sajaka Murata se u Zemljanima potvrdila kao hroničarka intenzivne nelagode koju neprilagođeni osećaju kada pokušaju da se uklope.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

„Snaga Muratinog glasa leži u lažno naivnim naočarima kroz koje ona filtrira svoj mračni pogled na čovečanstvo: mi Zemljani smo tužni, krnji roboti, koji zbunjeno teturaju po svetu.“
? The New York Times Book Review

„Murata se drži detinje ideje s imaginativnim žarom, briljantno razotkrivajući bezosećajnost i proizvoljnost običajâ.“
? The New Yorker

„Šokantno, urnebesno i izuzetno mračno, a zabavno. Murata je stvorila nezaboravan, originalan hibrid apsurdne fantastike i oštrog realizma.“
? The Financial Times

„Često uznemirujuc´e ali uzbudljivo štivo, s bizarnim humorom.“
? The Guardian

„Izuzetno šarmantna, čudna i srceparajuća priča.“
? Literary Hub

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Booka; 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 217 str.; 978-86-6084-004-4;