knjizara.com
Žega

Hesus Karasko (autor)

Žega
660 din
U korpu

"Žega", španskog autora Hesusa Karaska, je roman o odbeglom neimenovanom dečaku i starom, iznemoglom pastiru i njegovom psu. U Karaskovoj prozi nalaze se zastrašujuće i nejasne okolnosti, napetost i strah, sadizam i hrabrost. Dečak koji je pobegao od svog nasilnog oca i namesnika sela nema jasan plan kuda bi otišao ali jedino i sigurno zna da želi da pobegne što dalje od kuće koja za njega ne predstavlja dom.
Roman započinje u simboličnoj grobnici koju je dečak za sebe iskopao kako bi se sakrio od meštana i nemilosrdne potrage za njim.
Osim motiva bega i putovanja, u romanu preovladava tema opustošene zemlje i nedostatak vode. Zato se ovaj r

oman po atmosferi i mračnim detaljima približava distopijskoj, postapokaliptičnoj prozi sa jedne strane, koja sugeriše katastrofalne posledice klimatskih promena, ali i klasičnoj Čehovljevoj pripovetci Stepa.
Žega je Karaskov debitantski roman za koji je dobio mnoge prestižne nagrade u Španiji, ali i nagradu Engleskog PEN centra za najbolji roman. Nakon veoma uspešnog debija, njegov drugi roman Zemlja koju gazimo (La tierra que pisamos) nagrađen je Evropskom nagradom za književnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 171 str.; 978-86-6024-010-3;