knjizara.com
Zdravstvene zadruge - srpski koreni globalnog razvoja i moderne inicijative

Milorad Stamenović (autor)

Zdravstvene zadruge - srpski koreni globalnog razvoja i moderne inicijative
1200 din
U korpu

Zdravstvene zadruge (u obliku u kome su bile uspostavljene u Srbiji tokom 19. veka) mogu se smatrati „srpskim izumom”, modelom koji je u toj formi (prema dostupnoj dokumentaciji) bio prvi takve vrste i čija je ideja dalekovido inicirano i razvijena napre u Srbiji toga dobra, a zatim u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji. Nastanak zdravstvenih zadruga od nemerljivog je značaja jer je upravo taj „izum” pomogao u rešavanju brojnih javnozdravstvenih, prosvetnih, demografskih i drugih problema nakon Prvog svetskog rata (i prethodnih balkanskih ratova, 1912–1913). Zadrugarski

koncept bio je toliko uspešan da su brojne strane delegacije, od predstavnika Amerike i Indije, pa do onih iz Poljske i Japana, dolazile kako bi bile upućivane u rad zdravstvenih zadruga, prenoseći zatim iskustva i saznanja naših zadrugara u svoje zemlje i implementirajući ih u zdravstveno-zadružne organizacije i saveze. Istorijski gledano, nema mnogo inovativnih rešenja (ako ih uopšte ima) sa ovih prostora koja su bila u toj meri globalno preuzimana i primenjivana, a posebno iz oblasti državne uprave i administracije – odnosno rukovođenje jednim tako složenim sistemom (ili tačnije – delom sistema), kao što je to zdravstveni sistem…
Postoji širok spektar zdravstvenih sistema širom sveta. Karakterišu ih nivo javne regulacije, mehanizmi finansiranja, stepen pokrivenosti i priroda organizacije koje pružaju usluge.
Ipak, zajednička karakteristika je sve veća uloga zdravstvenih zadruga koje su se u protekla dva veka konsolidovale kao relevantan akter u mnogim zdravstvenim sistemima.
Kao što se objašnjava u ovoj sjajnoj knjizi, Republika Srbija je uživala u nekoliko decenija rasta i uspeha zdravstvenih zadruga krajem 19. i početkom 20. veka. Druge zemlje su pažljivo proučavale „srpski model”, pa čak i usvojile neke njegove elemente.
Sada je vreme za ponovno pokretanje zdravstvenih zadruga u Srbiji, kao efikasnog mehanizma za poboljšanje kvaliteta, pravičnosti i pristupačnosti zdravstvenog sistema zemlje. Inicijativa koju vodi dr Milorad Stamenović definitivno će biti kamen temeljac ovog procesa.
Hose Peres, generalni sekretar Međunarodne organizacije zdravstvenih zadruga

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zdravstvo , Zdravstvena zaštita
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 173 str.; 978-86-515-1667-5;