knjizara.com
Zbirka sentenci iz građanskog prava i građanskog procesnog prava - Knjiga 4

Zbirka sentenci iz građanskog prava i građanskog procesnog prava - Knjiga 4
660 din
U korpu

Četvrta knjiga Zbirka sentenci iz građanskog prava i građanskog procesnog prava predstavlja publikaciju namenjenu pravnicima koji u svojoj svakodnevnoj profesionalnoj delatnosti primenjuju ili istražuju građansko pravo i građansko procesno pravo.
Publikacija sadrži sentence iz pojedinačnih akata kojima je izvorno rešavana jedna građanskopravna stvar. Sentence pokazuju da su u sudskoj praksi delatnošću sudija stvorene norme poput normi iz opštih pravnih akata koje su imale za cilj da popune zakonske i pravne praznine, rasvetle pojedine aspekte društvenih potreba za detaljnijom zakonskom regulativom i ilustruju domete stvaralačke uloge suda u funkcionisanju pravnog sistema. Ova publikacij

a sadrži i sentence nastajale povodom spornih pitanja u primeni zakona u domenu građanskopravne zaštite.
Zbirka sentenci omogućava stručnoj javnosti upoznavanje s interpretacijom i primenom pojedinih instituta u sudskoj praksi. Sentence pružaju pregled problema u praktičnoj primeni, pokazuju kako su pojedini instituti interpretirani u praksi, u kom su stepenu usaglašene sudske odluke različitih vrsta i stepena sudova, kako se razvijala sudska praksa i o tome da li postoji horizontalna i vertikalna usklađenost sudske prakse u interesu pravne sigurnosti, pravne izvesnosti i pravne jednakosti.
Autori sentenci pošli su od toga da njihovo sistematsko izlaganje može da bude izuzetno značajno za izgradnju i stvaranje koherentnog pravnog sistema, ujednačavanje sudske prakse u tumačenju instituta građanskog i građanskog procesnog prava i kritičku procenu uloge sudske prakse. Osim toga, ova publikacija doprinosi razvoju pravne kulture u kojoj se sudskim odlukama daje značaj i u kojoj one zaista doprinose razvitku pravnih pravila i pravne misli.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Građansko procesno pravo , Građansko pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 260 str.; 978-86-519-2677-1;