knjizara.com
Zanimljiva Grčka

M.L. Gasparov (autor)

Zanimljiva Grčka
3300 din
U korpu

Ako vi, mladi čitaoče, prelistavate ovu knjigu, posmatrate sličice, zagledate u sadržaj, tu i tamo čitate po nekoliko stranica – prvo pitanje koje ćete postaviti biće, verovatno, sledeće: «A je li istina tako i bilo?»
Odgovaram: i da, i ne.
Istina je da su postojale slavne pobede Grka nad Persijancima, a zatim je Aleksandar Makedonski bajkovito brzo osvojio Istok. Istina je da su Spartanci bili nepobedivi ratnici, a Atinjani su bolje od drugih gradili mermerne hramove i stvarali tragedije za pozorište. Istina je da se u grčkom jeziku prvi put pojavila reč «filosofija», i da su se u Aleksandrijskoj biblioteci bavili gotovo svim onim naukama kojima se danas bavimo i mi.
Ali, da je ok

o tih događaja bilo toliko uzgred ostvarenih predskazanja proročišta; da su svi junaci bili junačine bez straha i mane, a zlikovci – zlikovci do dna svoje crne duše; da su svi govori, koji su pri tome držani, bili tako pametni, kratki i skladni; da su sva divljaštva zemaljske prirode i ljudskih običaja, o kojima su slušali Stari Grci, bili zaista takvi – za to, naravno, ne može da se garantuje. Tu je mnogo izmišljotine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stara Grčka , Kulturna istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2014; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 443 str.; 978-86-7543-278-4;