knjizara.com
Vrt od slova
Platonova misao i Vergilijeva idilična poezija

Jelena Pilipović (autor)

Vrt od slova
2475 din
Stara cena: 2750 din
U korpu

Vodeći čitaoca kroz stihove velikog rimskog pesnika Vergilija i kroz Platonove dijaloge, Jelena Pilipović iz neobičnog ugla osvetljava neke od najblistavijih epoha u istoriji kulture – od poklasične Atine do zlatnog doba Rima. Svako od tri Vergilijeva dela bilo je osobito nadahnuto po jednim slavnim pesničkim prethodnikom – Ekloge Teokritom, Georgike Hesiodom, a Eneida Homerom, ali i mnogim drugim umetnicima reči. U knjizi Vrt od slova - Platonova misao i Vergilijeva idilična poezija autorka vešto izdvaja, ispituje i analizira prisustvo čuvenog helenskog filozofa u idiličnim prostorima Ekloga. Iako su veze p

esnika Avgustovog doba i Platonovih misli ustanovljene još kod antičkih interpretatora, njihova važnost, značaj i doprinos kojim produbljuju značenja Ekloga dosada nisu bili prepoznati.
U poglavljima „Prva stepenica“, „Na Diotiminom raskršću“, „Jezik je koža“, „Čudesna putogradnja“, „Pozajmljeno postojanje“ i „Poslednja stepenica“ pažljivo i precizno se ispreda mreža sličnosti između Vergilijevih stihova i platonovskih zaveštanja. Takvim uporednim čitanjem otkrivamo nove smislove i neočekivane aspekte Ekloga, čija se vrednost i aktuelnost iznova potvrđuju. Savremeni čitalac ulazi u svet Vergilijeve idile, istovremeno i jednostavan i prebogat značenjima – poetski svet sačinjen da bi darovao uživanje.
Monografija je upotpunjena integralnim tekstom Ekloga, u autorkinom prevodu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinska književnost , Antička filozofija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 368 str.; 978-86-519-2651-1;