knjizara.com
Vrlina nacionalizma TP

Joram Hazoni (autor)

Vrlina nacionalizma TP
1683 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Ovo je jedna od onih knjiga koje na izvanredan način zahvataju previranja i teme vlastitog vremena, zbog čega nesumnjivo obeležavaju period u kome su se pojavile. Da Vrlina nacionalizma spada u red takvih ostvarenja, potvrđeno je i prestižnom nagradom konzervativne knjige godine, kojom je ovenčana godinu dana nakon svog pojavljivanja, 2019. godine. O velikom interesovanju za pitanja koja pokreće, svedoči i činjenica da je povodom nje organizovano nekoliko velikih međunarodnih konferencija i napisano više od 100 prikaza, osvrta i reakcija.
Poslednje decenije XX veka bile su obeležene velikim naučnim interesovanjem za nacionalizam . Brojne studi

je dovele su nas do saznanja da on poseduje niz i dalje neophodnih funkcija i pozitivnih strana koje omogućuju razvoj, slobodu, liberalnu demokratiju, solidarnost i napredak zajednice ili države. Događaji koji su obeležili drugu deceniju XXI veka (npr. migrantska kriza, jačanje stranaka koje su se zalagale za obnovu nacionalnog principa) doprineli su intenziviranju zanimanja za ovu temu i dali direktan podstrek nastanku Vrline nacionalizma.
Ova angažovano i programski pisana knjiga, čiju osnovu čini suprotstavljanje imperijalnog poretka i poretka nacionalnih država, mogla bi se okarakterisati kao neka vrsta manifesta nacionalističkog obrta na Zapadu. Filozofski ubedljiva, elegantno dedukovana, nudi ubedljive argumente potkrepljene najrelevantnijom literaturom. Hazoni je na filozofski maestralan način priredio značajnu odbranu principa i vrline nacije i nacionalizma, dok njegova knjiga predstavlja jedan od najuticajnijih globalnih proizvoda akademske misli danas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacionalizam
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Clio; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 273 str.; 978-86-7102-646-8;