knjizara.com
Vozom za Samarkand

Guzelj Jahina (autor)

Vozom za Samarkand
1104 din
Stara cena: 1299 din
U korpu

Autorka romana Deca Volge i Zulejha otvara oči.

Dobitnica nagrada Velika knjiga, Jasna Poljana i Velika nagrada Ivo Andrić.

Poslednjih godina Ruskog građanskog rata živote duž Povolžja odnosila je glad. Na hiljade dece postala su siročad,skitnice i beskućnici. Boljševička vlada odlučila je da oko 150.000 napuštene dece koja su umirala od gladi hitno evakuiše u provincije u kojima je bilo više hrane.

Ova priča počinje 1923. kada komandir Dejev i komesarka Bela organizuju evakuaciju pet stotina dece-beskućnika iz Kazanja za Samarkand. Dejev se poput O

diseja, Herakla ili Jasona na putu suprotstavlja apsolutnom Zlu – Smrti – koja dolazi u raznim oblicima, kao Glad, Bolest ili Ubistvo. Ipak, u očima dece, tokom šest nedelja putovanja nižu se uzbudljive i opasne avanture kroz nepregledna prostranstva: od šuma Povolžja i kazaških stepa, preko pustinje Kizilkum i planina Turkestana. Široka paleta sudbina i likova: izbegli seljaci, čekisti, kozaci, ekscentrični svet malih skitnica s njihovim neobičnim jezikom, psihologijom, sujeverjem i nadama smenjuju se u neočekivano dirljivim situacijama i mizanscenima.

Jahina zadire u bolne teme iz prošlosti Rusije koje su se nesumnjivo odrazile na savremeno rusko društvo. Tim pre se veština njenog pisanja jasno odražava na svakoj stranici romana koji zrači životnom snagom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 472 str.; 978-86-521-4619-2;