knjizara.com
Vodozemci u pećini

Nandor Gion (autor)

Vodozemci u pećini
899 din
U korpu

Vodozemci u pećini je prvi roman Nandora Giona koji je objavljen 1968. godine i do sada nije prevođen na srpski jezik. Tema koju je razradio vodi nas u drugu polovinu šeste decenije prošlog veka, tačnije u poslednju nedelju završetka Škole učenika u privredi, a priču nam priča sa distance od deset godina. Sedam maturanata Škole učenika u privredi poslednje nedelje škole osnivaju na stepeništu ulaza jedne fabrike Prvo amatersko planinarsko udruženje. Svako veče, ta

čnije sedam večeri za redom, razgovaraju i diskutuju o beskorisnim stvarima, o planinama, gmizavcima i vodozemcima, o lepim ženama, o zelenim, velikim muvama i o prezimenima, kao odrasli ljudi na ozbiljnim partijskim sastancima. Pisac kroz roman upoznaje čitaoca i sa sudbinama i životima aktera nakon školovanja, kao i sa ekonomsko-političkom i sociološkom situacijom toga vremena.

U ovom romanu pisac traži svoj jezik izražavanja, i temu, tako da je ovaj roman specifičan u odnosu na kasnije njegove romane, u kojima je pisac već pronašao svoje teme i forme.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 139 str.; 978-86-515-1699-6;