knjizara.com
Vidljivo i nevidljivo

Moris Merlo-Ponti (autor)

Vidljivo i nevidljivo
1760 din
U korpu

Veliki francuski filozof, fenomenolog Moris Merlo-Ponti, nije dovršio svoju knjigu Vidljivo i nevidljivo, ali visoko uobličeni delovi koji su pronađeni posle njegove smrti, kao i mnoštvo beležaka, dopuštaju da se ovaj njegov rukopis čita i razume kao knjiga i to dragocena knjiga.
Merlo-Pontijevo delo se, naravno, može razumeti kao celina, ali kao celina koja se preobražava u sebi samoj. Vidljivo i nevidljivo je, istovremeno, nastavak prethodnih istraživanja, ali i zanimljiv filozofski iskorak koji se, više nego ranije, oslanja na pojam refleksije. Dakle, Mer

lo-Ponti ostaje u fenomenološkom ključu, ali refleksivni i samorefleksivni momenti sada zauzimaju mnogo vidljivije mesto u njegovoj filozofiji nego ranije. U onoj meri, dakle, u kojoj su fenomenološka istraživanja usmerena na «samu stvar», u onoj meri u kojoj fenomenološka inspiracija nastoji da prevaziđe jaz između čulnog i intelektualnog, u istoj toj meri francuski filozof iznova afirmiše ontološke motive i, sudeći prema sačuvanom materijalu, iznova kreće u osvajanje celine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Fenomenologija
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Akademska knjiga; 2013; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 286 str.; 978-86-6263-023-0;