knjizara.com
Vernon Trodon 2

Viržini Depent (autor)

Vernon Trodon 2
792 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Ko je Vernon Trodon?
Urbana legenda.
Pali anđeo.
Nestala osoba koja se iznova i iznova pojavljuje.
Čuvar tajne.
Poslednji svedok jednog bivšeg sveta.
Konačni lik naše neljudske komedije.
Utvara koja progoni svakog od nas.

Vernon Trodon je bivši prodavac ploča koji ostaje bez svoje radnje usled pojave modernih tehnologija i ekonomske krize. Završava na socijalnoj pomoći i vreme provodi sam u svom stanu, surfujući po netu i slušajući muziku, sve dok mu u nekom trenutku ne ukinu pomoć i ne završi na ulici.

Od tog

trenutka započinje pravi rolerkoster događaja koji će Vernona provesti kroz najneverovatnije događaje i suočiti ga sa likovima iz svih slojeva francuskog društva. Ovo je i oštra kritika koja kroz satiru i mračan humor prikazuje modernu Francusku koja je toliko konfrontirana iznutra da se nalazi na ivici eksplozije.

Ovo je prvi deo trilogije ovenčane brojnim književnim nagrada, prodate u više od 400.000 primeraka i uvrštene u najuži izbor za priznanje Men Buker za najbolji roman godine.

„Maestralno i briljantno. Pravo umetničko delo.“
Fransoa Buznel, L"Express

„U ovoj slici Francuske koja se raspada u mržnji i nesigurnosti, Viržini Depent dostiže vrhunac svoje umetnosti.“
Aleksis Broka, Le Nouveau Magasin littéraire

„Ljudska komedija današnjice u kojoj bi i Balzak mogao da uživa.“
Pjer Vavaser, Le Parisien

Na početku drugog dela, Vernona zatičemo bolesnog, izgladnelog, pokislog i izgubljenog u parkiću negde u Parizu. Mnogi ljudi su se dali u potragu za njim, neki jer su zabrinuti za njega, drugi jer pokušavaju da uđu u trag kasetama sa autointervjuom Aleksa Bliča, koji ima potencijala da utiče na sudbine brojnih likova. Savezi se raspadaju, novi sklapaju, a pojedini učesnici dobijaju sasvim neočekivane uloge. Kao i u prvom delu, prikazani su najrazličitiji ljudi, staleži, politička i seksualna opredeljenja i životne filozofije. U drugom delu saznajemo više o već poznatim likovima, upoznajemo nekoliko novih, određene stvari se razjašnjavaju, ali se kao rezultat mnogo toga i komplikuje. Autorka nastavlja bespoštednu kritiku stanja u društvu i svetu, slikajući bedu modernog čoveka, kako na intimnom i ličnom, tako i na opštem planu. Nastavak je pun akcije, a ulozi rastu, kao i iščekivanje raspleta u poslednjem delu trilogije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Booka; 2. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 311 str.; 978-86-80830-32-2;