knjizara.com
Verner Zombart

Verner Zombart (Werner Sombart, 1863-1941), nemački ekonomista i sociolog. Bio je na čelu «Najmlađe istorijske škole» i smatra se jednim od vodećih kontinentalno-evropskih naučnika društvenih nauka prve četvrtine XX veka. Bio je pod uticajem Marksovog dela i sebe je smatrao «ubeđenim marksistom». Štaviše, Fridrih Engels je Zombarta smatrao jedinim nemačkim profesorom koji je razumeo Marksov Kapital.
Zombart je bio prvi sociolog koji je jednu svoju celu knjigu posvetio problemu društvenih pokreta – Socijalizam i društveni pokreti (Sozialismus und soziale Bewegung, 1896.). Njegovo poimanje i razumevanje društvenih pokreta bilo je inspirisano radovima Karla Marksa i Lorenca von Štajna (Lorenz von Stein). Po Zombartovom viđenju, u to vreme narastajući radnički pokret bio je posledica protivrečnosti inherentnih samom kapitalizmu.
Njegovo najvažnije i najveće delo (sastavljeno iz šest tomova) je Moderni kapitalizam (Der moderne Kapitalismus, 1902.). U tom delu Zombart piše o istoriji ekonomije i ekonomskom razvoju kroz vekove. Iako su neo-klasični ekonomisti veoma kritikovali ovu knjigu, sporeći mnoge njene delove, ona i danas predstavlja vredno štivo za mnoge autore, među kojima su Fernand Brodel i škola anala.

autor Verner Zombart

1 naslova [prikazano 1-1]

Verner Zombart

Mediterran Publishing, 2011, ISBN: 978-86-86689-47-4, latinica
Delo Vernera Zombarta Luksuz i kapitalizam po mnogo čemu predstavlja sasvim osoben doprinos sociološkim i ekonomskim teorijama o nastanku i razvoju ...
U korpu 990 din