knjizara.com
Veliki knez

Biljana Gojković (autor)

Veliki knez
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Dvesta godina pre Nemanjića
Roman o srpskim zemljama u X veku.
Još u X veku na prostorima nastanjenim srpskim narodom koji je pretežno ohristovljen, ali razjedinjen u više kneževina gde se još uvek veruje i u stare bogove, naziru se obrisi države koja će dvesta godina kasnije doživeti procvat za vreme dinastije Nemanjića.
U središtu zbivanja ovog romana je Petar Gojniković, srpski veliki knez iz dinastije Višeslavića, koji nastoji da ponovo ujedini razjedinjene Srbe nastanjene tada u Raškoj, Bosni, Travuniji, Zahumlju, Duklji, Neretljanskoj i Moravskoj oblasti. Petar je mlado

st proveo kao talac i izgnanik da bi se na pragu punoletstva vratio i, pomognut svojim pristalicama u zemlji, preuzeo vlast.
Njegovoj težnji za ujedinjenjem suprotstavljaju se srpske velmože iz Primorja, na čelu sa zahumskim knezom Mihajlom. Osim unutrašnjih otpora Petar se suočava s pretenzijama Vizantije, Bugarske, Rima, s brigom o sinu, sa strahom da se ogrešio o božji zakon, s ljudskim i državničkim mukama i mračnom prošlošću porodice iz koje potiče.
Krvave borbe i prevrtljiva diplomatija, u kojima državni interesi remete porodične, prijateljske i ljubavne odnose ispisuju stranice ove romansirane istorije začetaka današnje Srbije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 3. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 226 str.; 978-86-521-3260-7;