knjizara.com
Vek i po novosadskog predškolstva

Risto Prentović (autor)

Vek i po novosadskog predškolstva
rasprodato

Monografija je svojevrsni vodič kroz istoriju predškolskog vaspitanja, njegovu društveno-ekonomsku i političku uslovljenost. Obimnu arhivsku građu i dokumentaciju autor je sistematizovao i prezentovao počev od nastanka prve ustanove za čuvanje male dece (1867. godine) do danas. Karakteristike i specifičnosti svake od njih identifikovane su kroz pojedine etape. Na taj način čitalac ima celovit uvid u razvoj novosadskog predškolstva.

Navedena bibliografija i prilozi na kraju monografije čine izuzetan resurs značajan za dalja istraživanja u ovoj oblasti pedagogije.

Prema

izabranoj temi, strukturi, postavljenoj koncepciji i primenjenim sistemskim prisupom predškolskom vaspitanju i obrazovanju, ovaj rukopis predstavlja teorijski i metodološki veoma dobro utemeljenu istraživačku studiju, koju sa pravom možemo svrstati u kapitalna dela nacionalne istorije pedagogije. Isto tako, publikacija se pojavljuje u aktuelnom trenutku kritičkog preispitivanja vaspitno-obrazovne prakse i daje snažan podsticaj kreiranju nove obrazovne politike prema evropskim standardima. Stoga je preporučujem i nadam se da će doprineti potpunijem razumevanju brojnih značajnih pitanja naše pedagoške nauke. (Prof. dr Snežana Babić-Kekez)

Pred nama je ne samo istorijat predškolske ustanove, već istorijat razvoja ideje o socijalizaciji dece i njihovom postepenom uključivanju i pripremi za životno osamostaljivanje. Istovremeno je i svedočanstvo o istorijskim, društvenim, ekonomskim, političkim i drugim prilikama koje su pratile osnivanje prve ovakve ustanove na teritoriji Grada Novog Sada, počev od druge polovine 19. veka sve do današnjih dana.

Uz zahvalnost autoru za izuzetan pregalački rad u bavljenju ovom temom, izuzetnu posvećenost istraživanju i predstavljanju novosadske predškolske ustanove, čiji je u jednom periodu bio i direktor, te mogao da vidi, čuje i oseti otkucaje iste lično, preporučujem ovu knjigu za izdavanje, štampanje, i upoznavanje i šire javnosti sa draguljem koji imamo u svom gradu, a često ga, nažalost, nismo svesni. (doc. dr Dragana Ćorić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Školstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 409 str.; 978-86-515-1263-9;