knjizara.com
Već dve hiljade godina

Mihail Sebastijan (autor)

Već dve hiljade godina
748 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Radnja romana Već dve hiljade godina... počinje dvadesetih godina prošloga veka. Jevrejske studente napadaju i tuku drugi studenti. Bezimeni mladi narator, Jevrejin, suočava se sa nasilnim isterivanjem jevrejskih studenata sa Univerziteta. Budući da je i sam student Pravnog fakulteta, nakratko se pridružuje grupi svojih kolega, jevrejskih studenata koji su organizovali otpor da bi mogli da nastave studije, ali ih ubrzo napušta. On se ne plaši batina; on se plaši da će izgubiti svoju slobodu identifikujući se s grupom. Takođe, zazire i od činjenice da ga psihologija žrtve isuviše privlači. Više iz prikraj

ka, taj lik primećuje da batine koje dobijaju njegove kolege Jevreji oblikuju i snaže „Jevrejina” u njima, čime razvija određenu svest o pripadnosti. On ne želi da negira niti da bude definisan svojim jevrejstvom.
Kroz sabiranje ideologija u fikciji, preko likova koji nisu rođeni nego iskrojeni po obrascima (levičarski internacionalista, antisemita, Jevrejin nacionalista, autohtonista, cionista, bivši huligan i tako dalje), u ovom dokumentarnom romanu se preispituje niz predrasuda o pripadnosti kategorijama nacionalno ideološkog tipa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rumunska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Clio; 2018; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 300 str.; 978-86-7102-587-4;