knjizara.com
Varljiva slučajnost
skrivena uloga šanse u životu i na tržištima

Nasim Taleb (autor)

Varljiva slučajnost
1650 din
U korpu

Ovo je knjiga o sreći ili – preciznije – načinu na koji shvatamo i doživljavamo sreću u svakodnevnom životu i u poslu. Napisana na osnovu bogatog iskustva u svetu berzanskih brokera koji često puku sreću smatraju za nekakvu vrstu umeća, Varljiva slučajnost predstavlja izvanredan uvid u jedan od najmanje proučenih faktora u našim životima. Pišući specifičnim narativnom stilom, Nasim Nikolas Taleb, autor svetskog bestselera Crni labud, dotiče glavne intelektualne dileme u vezi sa uticajem srećnih okolnosti na naša svakodnevna zbivanja.

Stranice Varlj

ive slučajnosti ispunjavaju razni likovi koji su, svaki na svoj način, razumeli značaj slučajnosti kao pokretačke snage. Među njima su filozof Karl Poper, najmudriji čovek antičkog sveta Solon, moderni finansijer Džordž Soros, grčki odvažni putnik Odisej... Upoznaćemo i izmišljenog Nerona koji uspeva da razume važnost slučajnih zbivanja u profesiji kojom se bavi, ali postaje žrtva sopstvenih sujevernih zabluda.

Međutim, najprepoznatljiviji karakter u knjizi ostaje neimenovan – to je onaj srećković koji se uvek nađe na pravom mestu u pravo vreme i koji je tu da nas podseti da i nesposobne neznalice mogu da opstanu samo ako imaju sreće. Takvi ljudi uvek imaju verne sledbenike koji veruju njihovim „receptima za uspeh“. Nažalost, ono što je proizvod obične slučajnosti, ne može se tek tako ponoviti ili iskoristiti kao „mudrost“.

Da li smo u stanju da razlikujemo šarlatana srećne ruke od genijalnog vizionara? Moramo li stalno pokušavati da otkrijemo nepostojeće skrivene poruke u nasumičnim događajima? Možda je i nemoguće da se zaštitimo od gneva boginje Fortune, ali nakon čitanja Varljive slučajnosti, bićemo bar malo bolje pripremljeni.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Popularna nauka
Ostali naslovi iz oblasti: Primenjene nauke

Izdavač: Heliks; 2. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 21 cm; 320 str.; 978-86-86059-51-2;